Simona Țăranu, Digi Sport și Digi24: Orice echipă vorbește prin performanțele sale despre comunitate, de zonă, de tradiții

F.C.H: Ce părere aveți despre fotbal, ca fenomen?

Simona Țăranu: Fotbalul este sportul care strânge în jurul său cei mai mulți oameni. Fotbalul unește toate categoriile sociale care împart aceeaşi bucurie oferită de sportul rege. Din fotbal vin multe modele, care prin muncă au şansa unei vieţi mai bune, iar jucătorii devin idoli pentru copii.
Fotbalul este un spectacol care dă naștere unor rivalităţi demne de povestit peste ani și ani. Indiferent de nivel, de liga în care se joacă, fotbalul va oferi mereu poveşti frumoase şi rivalităţi interesante.

F.C.H.: Continuați propoziția – ,,Sibiul este …”
Simona Țăranu: O poveste. Un oraș care te așteaptă să îi simți energia, să îi savurezi aromele și să descoperi contrastele armonioase între tradiție și inovație. Și performanța fotbalului contribuie la perpetuarea poveștii despre fascinația unui oraș medieval cosmopolit și plin de viață.

F.C.H.: Dacă ați juca fotbal, care ar fi postul favorit și de ce?
Simona Țăranu: Cred că mereu s-a pus accentul pe cel care înscrie. Chiar dacă a fost vorba de rivalități, scandaluri sau performanțe uluitoare, atacanții au fost întotdeauna în centrul atenției. Satisfacția de a înscrie greu se poate compara cu altceva, chiar dacă este un sport de echipă și fiecare are contribuția sa.

F.C.H.: Ce amintiri aveți din fotbalul românesc?
Simona Țăranu: Atunci când juca Echipa Națională, nu se respira. Nu am trăit într-o familie de microbiști infocați, dar sunt patrioți. Iar calitatea fotbalului Generației de Aur nu poate fi contestată. Nu înțelegeam eu prea multe, dar nici nu aveam voie să spun ceva pe tot parcursul partidei. Îmi amintesc cum toată familia a urmărit meciul de adio al celui mai mare fotbalist român, Gică Hagi, care și-a marcat retragerea din fotbal, ca jucător, printr-un eveniment grandios, organizat în aprilie 2001.

F.C.H.: În ce măsură fotbalul, ca fenomen, este o ,,lume a bărbaților”?
Simona Țăranu: Sportul este, în mod tradițional, un sector dominat de bărbați, și se asociază cu trăsături „masculine”, precum forța și rezistența fizică, dar și cu un spirit extrem de competitiv, uneori conflictual. Fotbalul feminin nu este un punct de interes, cel puțin la noi în țară, și s-au creat niste stereotipuri care plasează femeile în ofsaid. Inclusiv în jurnalismul sportiv, balanța înclină considerabil către bărbați. Femeile apar preponderent pe sticlă, puține interacționează cu sportivii sau se duc pe teren. În schimb, noi beneficiem de o atenție mai mare atunci când prezentăm știrile, în detrimentul bărbaților. Cred că vor mai trece ani până când se va obține o egalitate între între genuri în lumea sportului și în procesele de decizie. Iar primul pas ar fi eradicarea stereotipurilor de gen.

F.C.H.: Exercițiu de imaginație – comentați un meci celebru din istorie. Care ar fi acela și de ce?
Simona Țăranu: România – Columbia din 1994. Cred că nu mai are nevoie de nicio explicație. La Campionatul Mondial de acum 26 de ani, România a înregistrat cea mai bună performanță a ei, atingerea sferturilor de finală. Naționala parcă era dintr-o altă lume, chiar dacă România avea doar trei victorii în toată istoria sa la Campionatele Mondiale de fotbal, până atunci. Pentru mine, acela a fost cel mai mare meci făcut de Hagi – așa cum spune și Regele: au fost protagonişti pe cea mai importantă scenă a lumii.

F.C.H.: Mesaj pentru F.C.H. și pentru suporteri.
Simona Țăranu: Cred că orice echipă vorbește prin performanțele sale despre comunitate, de zonă, de tradiții. E o responsabilitate în plus pe umerii jucătorilor de a se ridica la cel mai înalt nivel și de a face cinste zonei din care provin și în care evoluează. Cred că FCH are o obligație în plus pentru că Sibiul este un oraș al premierelor, dar și pentru că această localitate continuă să conducă în topul destinațiilor turistice din țară. Pentru suporteri mesajul este simplu: trăim o perioadă dificilă, am văzut ce înseamnă fotbalul fără ei în tribune. Nu mai vrem asta. Vocea lor contează și susținerea lor formează un procent considerabil în reușita echipei. Este nevoie de implicarea și prezența lor alături de cei care evoluează în teren. Iar pentru jucători: sacrificiul și implicarea lor de acum îi vor recompensa cu satisfacțiile și recunoștința ulterioare. Să nu uite că reprezintă un oraș cu tradiție și această poveste trebuie dusă mai departe. Prin activitatea fiecăruia. Ea vorbește de comunitate, ea vorbește de tine. Ea va scrie istoria.