”(…)Fotbalul are un farmec aparte și va atrage în continuare.(…)Fotbalul din România este peste ceea ce propune societatea în acest moment.”, ne spune cunoscutul jurnalist și comentator sportiv Ion Alexandru, care a stat de vorbă cu noi despre fotbal la timpul trecut, prezent și viitor.

 

F.C.H.: Care ar fi definiția fotbalului?

 

I.A.: Fotbalul este o combinație fascinantă între bucurie, pasiune, adrenalină și tensiune. Cine crede că fotbalul este doar un joc, înseamnă că nu a trăit cu sufletul la gură un România-Suedia în 1994 sau un România-Anglia în 2000. Faptul că în acest moment fotbalul a cucerit planeta, ne demonstrează că este și un fenomen social. Dorința copiilor de a juca fotbal este foarte mare și sunt sigur că asta nu va scădea, indiferent de tentațiile propuse de noile tehnologii . Fotbalul are un farmec aparte și va atrage în continuare.

 

F.C.H.: Ce fel de fotbal ați alege și de ce? Opțiuni: anii `70-`80, `90 și după 2.000 (autohton + internațional)

 

I.A.: Am descoperit fotbalul în anii 80, dar pentru români anii 90 au fost anii de glorie. E evident că fiecare din aceste perioade reprezintă altceva pentru fotbal. Pele a fost un rege incontestabil din finalul anilor 50 până în anii 70, Maradona a uimit lumea cu tehnica și dezinvoltura sa în anii 80, Hagi ne-a făcut fericiți în anii 90, iar după 2000 Zidane, Ronaldo, Ronaldinho, Messi sau Cristiano Ronaldo au făcut din fotbal un sport global. Îmi doresc să mai trăiesc un Mondial ca cel din 1994, poate chiar în America, în 2026.

 

F.C.H.: Ce calități are fotbalul românesc, dincolo de eventualele lipsuri?  

 

I.A.: Avem mai multe calități decât lipsuri, iar victimizarea excesivă ar trebui să înceteze. Fotbalul din România este peste ceea ce propune societatea în acest moment. Avem creativitate, avem dorință, avem talent. Aceste lucruri au fost probate recent de naționala de tineret. Am avut chiar în acest an dovada că atunci când românii sunt puși la treabă cum trebuie, putem avea rezultate minunate. Am încredere totală în Rădoi și în capacitatea sa de a face și alte performanțe bune la echipele naționale. Avem nevoie de încredere și vom reuși!

 

F.C.H.: Ce vă inspiră Sibiul, ca oraș?

 

I.A.: Sibiul este indiscutabil între cele mai frumoase orașe din România, iar fotbalul are nevoie de acest oraș pe harta Ligii I. Am vizitat Sibiul împreună cu soția mea în urmă cu doi ani (din păcate nu am fost la un meci) și am fost impresionat de calitatea oamenilor. Atunci când există calitate poți construi mult. Mă bucur că acest oraș minunat a început să se gândească și la fotbal după o perioadă mai dificilă din acest punct de vedere și sunt sigur că odată cu un titlu așteptat din 1999 la baschet vor veni și performanțe mai bune la fotbal.

 

F.C.H.: Un mesaj pentru suporterii FC Hermannstadt

 

I.A.: Am fost impresionat de felul în care fanii echipei din Sibiu au înfruntat frigul în acele două zile în care au venit în număr mare la meciul de Cupă cu FCSB. Marea lor majoritare au fost pe stadion pentru a susține echipa locală și asta se întâmplă foarte rar atunci când FCSB ajunge într-un alt oraș. Mă bucur că Sibiul a revenit în prim planul fotbalului și sunt sigur că fanii acestei echipe merită un stadion modern. De aici, Sibiul ar putea construi o echipă care să urce chiar și mai sus.