Ioana Cosma este o prezență agreabilă pe micul ecran și un om care știe foarte mult fotbal. În mod evident, demonstrează asta în emisiunile sale de pe PRO-X, dar și în relatările pe care le face pe marile stadioane. A fost și la Sibiu, când echipa noastră a învins FCSB în sferturile Cupei României, după un duel de povestit nepoților. Despre fotbal la timpul  trecut, prezent și viitor pe blogul #FCH alături de jurnalistul Ioana Cosma.

FCH: Care e definitia fotbalului ?

 

Ioana: Jocul acela cu mingea din spatele blocului, jocul acela in care poti sa iti iei un tricou pe tine si sa scrii pe spate cu creionul : Hagi, Balaci, Radoi, Mutu, Zlatan, Thierry Henry, Bergkamp, Ronaldo, Zlatan sau Messi. Sigur, mai nou Neymar , Griezmann sau Mbappe. Depinde de generatiile cu care cresti. Jocul acela care te face sa plangi, sa razi, sa tipi de frustrare, de bucurie. Jocul acela in care in noapte poti fi un mare erou pe Nou Camp, Emirates, Wanda, Santiago Bernabeu sau National Arena. Jocul acela pe care, daca nu il inventau englezii, il inventau altii.

 

FCH: Ce fel de fotbal ati alege si de ce ? 70, 80. 90 si dupa 2000 (autohton si international)

 

Ioana: Tine fix de generatiile cu care am crescut. Gullit, Van Basten, Rijkaard, marele Milan. Craiova, Steaua, Dinamo. Emotia unui copil nu se compara cu nimic. Cand vine vorba de Romania, voi incepe cu Nationala pe care am iubit-o cu sinceritatea aceea a varstei, cea din 90. A fost primul Mondial liber pe care l-am vazut la televizor, nu voi putea uita golurile lui Lacatus inscrise in poarta lui Dasaev. Am si acum in playlist-ul meu imnul din 90, Notti Magiche.  Nationala din 70 o stiu doar din povestile lui Ioan Chirila sau Mircea Lucescu. Cea din 84 la fel, dar cea din 90 ne-a deschis o usa catre o alta lume, intr-un alt context geopolitic. 94, 96, 98 si 2000 au fost o continuare fantastica.

FCH: Ce calitati are fotbalul romanesc, dincolo de eventualele lipsuri ?

 

Ioana: Desi s-ar parea ca e intr-un regres continuu, fotbalul romanesc cred ca este intr-o perioada de reasezare. Ca sa ai de unde sa cresti, trebuie sa cobori. Si al nostru a coborat in anii precedenti. Calificarea in Europa League a campioanei, play-off-ul de Europa League al  vicecampioanei ne arata ca ne apropiem din nou de fotbalul spectacol din Europa. Aparitia unor noi stadioane, refacute complet sau partial, va ajuta enorm. Cum este si cazul orasului Sibiu , care, iata, tine pasul cu industria fotbal si isi respecta fanii. O tribuna noua, apoi un stadion complet refacut va creste si potentialul echipei. Pentru ca nu va fi usor sa o bati pe Hermannstadt la Sibiu, avand un stadion plin in spate . Fotbalul de tip cartier va supravietui cu mare greutate . Si cred ca mai exista suspans in Liga 1, echipele care se salveaza in extremis, si echipele care prind locuri europene pe ultima suta de metri, transferurile facute in ultimele ore ale perioadei de transferuri mentin inca interesul treaz.

 

FCH: Ce va insipira Sibiul, ca oras ?

 

Ioana: Ma gandesc prima data la Muzeul ASTRA. Urmeaza : Piata Mare , Muzeul Brukenthal sau Parcul Sub arini. Dar Sibiul mai inseamna pentru mine si  Andrei Saguna, chiar daca nu s-a nascut acolo, sau faptul ca orasul a primit echipa de fotbal Universitatea Cluj sa joace acolo dupa semnarea dictatului de la Viena .

 

FCH: Un mesaj pentru suporterii FC Hermannstadt?

 

Am unul special pentru Viorel Hizo, daca imi dati voie . Respect, ma inclin,  va doresc tot binele din lume. Apoi, voi toti, nu renuntati nicioadata ! Ati dat fotbalul de data recenta o poveste frumoasa , calificarea din finala Cupei, deci nu renuntati !  Sunt sigura ca veti mai oferi si alte povesti minunate, unele chiar de povestit nepotilor. In fotbal se incepe cu… a fost odata ca niciodata o echipa de fotbal foarte frumoasa la Sibiu… Bafta!!!!